Een Messerschmitt BF109 op schijnvliegveld de Kiek in Goirle

De gemeente Goirle wil de historische plek waar in de tweede wereldoorlog een schijnvliegveld was, opnemen in een fiets/wandel route. Er rest nu nog een bunker en een bos uit die tijd. Centraal in dit ontwerp staat mijn ontwerp van een stalen vliegtuig. 

Het 'nep' vliegveld SF37 Kamerun moest de aandacht van de Engelse bommenwerpers afleiden van vliegbasis Gilze Rijen, waar de 'echte' vliegtuigen van de Duitsers stonden. In die tijd stonden er houten vliegtuigen in de bosjes als lokaas opgesteld. 

In al mijn ontwerpen probeer ik de essentie te te benadrukken door het weglaten van details. Jij wordt betrokken bij het beeld omdat je het in je hoofd zelf afmaakt. Dat is ook gelukt bij dit vliegtuig: De Engelse piloten die over dit schijnvliegveld vlogen, zagen van boven houten vliegtuigen staan die de Duitsers daar hadden neergezet.

In mijn ontwerp heb ik dit beeld overgenomen door alleen de bovenkant dicht te maken. De onderkant is open en zijn de spanten en ribben als van een echt vliegtuig zichtbaar.

Het vliegtuig meet 10 bij 10 mtr en is helemaal van Cortenstaal gemaakt.

Voor het transport van het vliegtuig naar schijnvliegveld de Kiek hebben wij een beroep gedaan op de Koninklijke Luchtmacht. Zij hebben de Messerschmitt uitvoerig getest op sterkte en stabiliteit en hebben hun Chinook transport helikopter ingezet. Het is een spectaculair gezicht om zo’n kunstwerk in de  lucht te zien zweven. Het werd super zacht in het weiland neer gezet en onze dank aan de Luchtmacht is groot. Het filmpje spreekt voor zich.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!